Mullinix BG Serisi Akıllı Şarj Cihazı | BG1220
BG serisi akıllı akü şarj cihazları AGM, Jel ve LifePO4 aküleri şarj etmek için uygundur. BG1220 modeli 12V akü sistemlerini 20A'e kadar şarj etmek için idealdir.
BG serisi akıllı akü şarj cihazları 8 kademeli şarj metoduna sahiptir. Bu metot sayesinde sülfatlaşmaya maruz kalmış akülerinize bakım ve tamir uygulayabilirsiniz.
8 Kademeli Şarj Nedir?
1.Desülfasyon (Desulphation): İlk başlatma aşamasında yüksek frekanslı voltaj darbeleri ile derin deşarj olmuş bir akünün "uyanmasına" yardımcı olur. Bu darbeli şarj yöntemi akünün deşarj edildiği süre boyunca akü plakalarında oluşmuş olabilecek sülfat kristallerini azaltmaya yardımcı olur.
2.Yumuşak Başlama (Soft Start): Geleneksel akü şarj cihazları, akü bağlantısı sağlandıktan hemen sonrasında yüksek bir şarj voltajı ve akım çıkışı uygulayarak akü içerisinde yüksek miktarda ısı oluşturur. Oluşan bu ısı akü içerisindeki elektrolit kıvamının veya hücre voltaj dengesinin düzensiz olduğu durumlarda aküye potansiyel olarak zarar verebilecek aşırı şarj periyotları ile sonuçlanabilir. Yumuşak başlama fonksiyonu şarj işlemini yumuşak ve yavaş bir şekilde başlatarak bu durumu ortadan kaldırır. Bu sayede akü şarj kapasitesi ve alımı önemli ölçüde iyileştirilmiş olur.
3.Bulk: Bu kademede akü tipine göre önceden belirlenmiş veya ayarlanmış bir voltaj değerine kadar, maksimum nominal akım çıkış seviyesinde akü sert olarak şarj edilir. Şarj süresi akünün kapasitesi ve şarj durumuna göre değişkenlik gösterir.
4. Absorption: Bulk kademesinden sonra şarj cihazı sabit bir voltajı korurken akünün şarj kabulüne bağlı olarak akım çıkışı otomatik olarak azaltılmaya başlanır. Akım değeri önceden belirlenmiş bir eşik seviyesine düştüğünde şarj otomatik olarak durur.
5. Analiz (Analyze): Absorption kademesinden sonra şarj cihazı "Analiz" aşamasına başlar ve 1 dakika boyunca aküyü şarj etmeyi durdurur. Akü voltajı 12.6 V'un altında ölçülür ise (12V aküler için) akü arıza göstergesi ve alarmı çalışacaktır. 12.6 V'un üzerinde olması durumunda Boost kademesine geçiş yapılır.
6. Boost: Analiz kademesi başarılı bir şekilde geçildikten sonra şarj cihazı akünün %100 şarj olmasını sağlamak için biraz daha yüksek bir voltaj ile aküyü şarj etmek adına Boost kademesine geçiş yapar.
7. Float: Float kademesinde şarj cihazı şarj voltajını biraz daha düşük bir seviyede tutar. Şarj akımı akünün kapasitesine göre C/100 oranına kadar düşebilir.
8. Maintain: Bu kademede akünün tam şarjlı durumda ve her an kullanıma hazır tutulması için küçük darbe şarjı uygulanır.