Soğuk hava koşulları lityum akülerin performansını önemli ölçüde etkileyebilir. Bir lityum akü (LifePO4 ya da Li-ion) düşük sıcaklıklara maruz kaldığında aküdeki elektrolit kalınlaşır, bu da iyonların hareket etme kabiliyetini düşürerek kimyasal reaksiyonları yavaşlatır. Kimyasal reaksiyonların yavaşlaması da akü kapasitesinin düşmesine, güç çıkışının azalmasına ve akünün iç direncinin artmasına neden olur. Sonuç olarak, akü sahip olduğu potansiyelin tamamını sağlayamayabilir ve hatta aşırı soğuk koşullarda beklenmedik bir şekilde ölebilir.
Günümüzde küresel piyasada dolaşımda olan lityum (lifepo4) aküler için tavsiye edilen şarj voltaj aralığı genel olarak 0˚C ile 45˚C arasındadır. Yani 0˚C ile 45˚C arasında akü normal olarak şarj operasyonunu gerçekleştirebilecektir. Soğuk hava koşullarını düşünecek olur isek, sıcaklığın 0˚C altına indiği durumlarda yukarıda bahsettiğimiz gibi aküde kapasite azalması, iç direnç artışı ve akü kimyasında kalıcı hasar oluşması gibi problemler ile karşılaşmamız çok yüksek olasılıktır. Ancak dahili ısıtma fonksiyonuna sahip olan aküler, 0˚C altındaki hava koşullarına karşı kendilerini koruyabilirler.
Isıtma Fonksiyonu (Heating Function) nasıl çalışır?
Dahili ısıtma fonksiyonuna sahip akülerde hücrelerin etrafını saran kendiliğinden ısıtmalı film veya padler bulunur. Bu film veya padler, sıcaklık 0˚C altında indiği durumda otomatik olarak ısıtma fonksiyonunu devreye alır ve hücre sıcaklıkları 10˚C’yi bulana dek ısıtmaya devam eder. Hücre sıcaklığı 10˚C dereceği bulduğunda ise akü normal olarak şarj veya deşarj edilebilir. Bu sayede ekstrem soğuk hava koşullarında bile enerji ihtiyacınızı karşılarken, akünüzün de ömrünü koruyabilirsiniz. Unutmayın ki akünüzün ülkemizde bir kış mevsiminde 0˚C altında bir sıcaklığa maruz kalması çok yüksek bir olasılıktır.