Elektrikli araçlar daha yaygın ve erişebilir hale geldikçe, şarj teknolojileri ve yöntemleri konusundaki seçenekler de bir o kadar gelişerek arttı. Bu paylaşımımızda gerçek hayattan bir örnek uygulama ile bir elektrikli aracı evde şarj etme maliyetini inceleyeceğiz. Sonrasında ise yenilenebilir solar enerji teknolojileri ile elektrikli araç şarj entegrasyonu üzerinde duracağız.
Evde elektrikli araç şarj etmenin maliyeti nedir?
Evde elektrikli şarj ekonomisinin matematiğini nasıl yapmamız gerektiği daha iyi anlatmak için somut bir örnek üzerinden gitmekte fayda var. Bunun için 2024 yılı içerisinde ülkemizde en çok satan elektrikli araçlardan bir tanesi olan KGM Torres EVX modelini kullanacağız. Öncesinde elektrikli araçları evinizde şarj etmenin yöntemleri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Günde hatırı sayılır mesafeler kat ediyor iseniz, satın almış olduğunuz elektrikli aracınızı evde şarj etme opsiyonlarını düşünmeniz hem maliyet hem de sürdürebilirlik açısından çok faydalı olacaktır. Bunun için satın aldığınız veya almayı düşündüğünüz elektrikli aracınızın şarj ve batarya özelliklerini, gerçek enerji tüketim verilerini ve evde şarj alternatiflerini bilmek karar vermenize yardımcı olacak unsurlardır.
Örneğimiz için kullanacağımız modelin KGM Torres EVX olduğunu söylemiştik. Gelin hızlıca aracın bizim için kritik olan özelliklerine göz atalım:
KGM Torres EVX Temel Özellikler
Batarya Kapasitesi: 72 kWh kullanılabilir kapasiteli bir bataryaya sahip
Şarj Gücü: AC elektrik veya ev elektriği ile şarj edebileceğimiz maksimum güç 11 kW. Bu şu demek, evimize yapacağımız bir 22 kW şarj gücü çıkışına sahip ev tipi elektrikli araç şarj kutusu veya istasyonu yatırımı gereksiz bir yatırım olacaktır. Çünkü aracımızı maksimum 11 kW güç ile şarj edebiliriz.
Enerji Tüketimi: Elektrikli araçların enerji tüketimi sıcaklık ve sürüş biçimi gibi kriterlere göre farklılık gösterir. KGM Torres EVX modelinin verilerine baktığımızda şehir içinde klimanın çalıştırılmadığı ılık havalarda 0.132 kWh enerji tüketimi görülürken, 110 km/saat sabit hız ile otobanda soğuk bir havada ısıtma açık iken seyrederken tüketimi 0.277 kWh'e çıkabilir.
72 kWh kullanabilir kapasiteye sahip olan KGM Torres EVX modelini evimizde şarj etmek istersek, maksimum 11 kW'lık bir AC şarj gücü kullanabiliyoruz. Enerji tüketimi farklı hava koşullarına ve kullanım şekline göre doğal olarak değişkenlik göstereceği için, örneğimiz için ortalama enerji tüketimini kilometre başına 0.195 kWh alacağız.
Aracımızın temel özelliklerini inceledikten sonra, aracımızı evde şarj etmek istersek ne gibi alternatiflerimiz var ve şarj verimliliğimiz ne olur gelin göz atalım:
KGM Torres EVX 72 kWh Evde Şarj Alternatifleri
Alternatiflere göz attığımızda şarj verimliliklerinin 3 faz duvar tipi şarj kutusu hariç aynı olduğunu görebiliriz. Hatta 3 faz şarj kutusu kullanmamız durumunda şarj verimliliğindeki %0.1'lik fark göz ardı edilebilir. Bu yüzden örnek hesaplamamız için "Tek Faz Duvar Tipi Şarj Kutusu 16A" alternatifini seçeceğiz.
Maliyet hesabı yapabilmek adına aracımızın batarya kapasitesini, maksimum şarj gücünü, enerji tüketimini ve şarj verimliliğini belirledik. Şimdi sırada aracımız ile günde ortama kaç kilometre yol yaptığımızı veya yapabileceğimizi belirlememiz gerekiyor. Türkiye'de binek araç grubunda yılda araç başına yapılan ortalama kilometre 20,000 km civarıdır, yani günde ortalama 55 km. Örnek hesaplamamızı buna göre yapacağız.
Son olarak elektrik birim maliyetimizi belirlememiz lazım. Türkiye'de mesken kullanımı için ortalama elektrik fiyat kWh başına yaklaşık 2.51 TL'dir. Ancak burada Şubat 2025 tarihi itibari ile ülkemizde özel bir durum söz konusu: aylık elektrik tüketimi 417 kWh'in altında olan meskenler şebeke elektriğini 2.51 TL'den kullanmaya devam edecekken, aylık tüketimi 417 kWh'in üstünde olan meskenler şebeke elektriğini artık yaklaşık 4.84 TL'den kullanabilecekler. Bu şu demek: Elektrikli araç almayı planlıyorsunuz ve normalde evinizde tükettiğiniz elektrik yaklaşık 400 kWh. Elektrikli aracınızı evinizde şarj etmeye başladığınızda normal olarak elektrik tüketiminiz 417 kWh'i geçecektir, sonuç olarak da evinizin tükettiği elektriğe kWh başına 2.51 TL öderken, artık 4.84 TL ödemeye başlayacaksınız. Bu yüzden, evde elektrikli araç şarj maliyetine örnek verirken iki farklı senaryoya göre iki farklı hesaplama yapacağız. Birinci hesaplamamızda normalde evde tüketilen elektrik miktarı 417 kWh ve üzeri, ikinci hesaplamamızda ise toplam tüketim 417 kWh'in altında kalacak şekilde 400 kWh olacak.
Şimdi gelin her iki hesaplamaya da bir göz atalım:
KGM Torres EVX 72 kWh Evde Şarj Maliyeti - Normal Elektrik Tüketiminin 417 kWh üzeri olduğu durumda
Eğer hali hazırda aylık elektrik tüketiminiz 417 kWh ve üzerinde ise, KGM Torres EVX modeli elektrikli aracınızı evde şarj ederek kilometre başına enerji maliyetiniz 1.12 TL olacaktır. KGM Torres EVX modeli gibi 204 beygir güce sahip içten yanmalı motor kullanan diğer araçların kilometre başına ortalama 3.06 TL yakıt tüketimi olduğunu düşünür isek, muazzam bir tasarruf olduğunu görebiliriz.
KGM Torres EVX 72 kWh Evde Şarj Maliyeti - Normal Elektrik Tüketiminin 400 kWh olduğu durumda
Eğer hali hazırda aylık elektrik tüketiminiz 400 kWh ise, KGM Torres EVX modeli elektrikli aracınızı evde şarj ederek kilometre başına enerji maliyetiniz 1.68 TL olacaktır. Bunun sebebi, aylık ortalama tüketiminizin elektrikli araç şarjı ile birlikte 417 kWh'in üzerine çıkacak olmasıdır. Ancak, KGM Torres EVX modeli gibi 204 beygir güce sahip içten yanmalı motor kullanan diğer araçların kilometre başına ortalama 3.06 TL yakıt tüketimi olduğunu düşünür isek, halen bunun muazzam bir tasarruf olduğunu kabul edebiliriz.
Evde Elektrik Araç Şarjı için Duvar Tipi Şarj Kutusu Yatırım Maliyeti Nedir?
Yukarıda KGM Torres EVX modeli için paylaştığımız örnekte tek faz 16A duvar tipi şarj kutusu (wallbox) kullandık. Şu an ülkemizde model ve özelliklerine bağlı olarak duvar tipi şarj kutusu fiyatları 7,200 TL ile 25,000 TL arasında değişmektedir. Konusunda yetkin ve tecrübeli bir ekip tarafından yapılacak olan kurulum maliyetini de eklersek (bölge veya şehre bağlı olarak değişebilir), evinize yapacağınız bir duvar tipi şarj kutusu yatırımının geri dönüş hızı maksimum 1.5 - 2 yıl olacaktır.
Solar Enerji Kullanarak Evde Elektrikli Araç Şarjı: Uhome Hibrit Enerji Depolama Sistemi
Gündüzleri hem evinizin normal şebeke elektriği tüketimini minimize etmek, akşamları ise işten dönüşünüzde elektrikli aracınızı şarj etmek ve bir de elektrik kesintilerine karşı bir önlem almak istiyorsanız elektrikli araç şarj entegrasyonlu ev tipi hibrit enerji depolama sistemleri tam nokta atışı bir tercih olacaktır. Elektrikli araç entegrasyonlu hibrit enerji depolama sistemlerini daha iyi anlamak adına somut bir örnek üzerinden daha detaylı inceleyelim.
Uhome Hibrit Enerji Depolama Sistemi - Elektrikli Araç Şarj Entegrasyonu
Yukarıda paylaşmış olduğumuz gibi, KGM Torres EVX aramız ile günde ortalama 55 kilometre yol yapabilmek için ihtiyacımız olan elektrik enerjisi günde 12.72 kWh idi, yani yılda 4,643 kWh veya yaklaşık 4.6 MWh. Genellikle gündüzleri aracımızı kullandığımız için, aracımızı evimizde şarj etme şansını akşamları buluruz, yani güneşten faydalanma şansımızın olmadığı saatlerde. Bu yüzden, gündüz güneşten elde edeceğimiz solar enerjinin bir kısmını evimizin öz tüketimi için kullanarak tasarruf etmek, bir kısmını da akşam elektrikli aracımızı şarj etmek üzere depolamak bizim için en mantıklı seçimlerden bir tanesi olacaktır. İş tam bu noktada, elektrikli araç şarj entegrasyonlu Uhome All-in-One Hybrid Enerji Depolama Sistemi bir çok yardımcı olacaktır. Yukarıdaki resimde de basitçe göstermeye çalıştığımız bu sistemin ana bileşenleri:
Solar Paneller: Geleneksel solar enerji sistemlerinde olduğu gibi güneş enerjisinden elektrik üretmek için ihtiyacımız olan PV panellerdir.
İnverter ve Enerji Depolama için Batarya Sistemi: Solar paneller tarafından güneş ışığının etkin olduğu gündüz vakitlerinde ihtiyaç fazlası enerjinin depolanacağı modüler yapıya sahip inverter ve LifePO4 akü sistemidir. Akü sistemi ihtiyaca göre çok basitçe genişletilebilir. Kurulumu kolay olduğu gibi uzaktan izleme ve kontrol sunan yüksek dijital teknolojiye sahiptir.
SwitchBox: Uhome, şebeke ve elektrikli araç arasında hızlı ve güvenli bağlantı sağlayarak hızlı bir enerji aktarım çözümü sunar. Elektrikli aracı şarj etmek için standart bir Tip 2 şarj kablosu ile uyumludur.
KGM Torres EVX model elektrikli aracımız ile günde ortalama 55 kilometrelik yapacağımız yol mesafesi için ihtiyacımız olan elektrik enerjisinin günlük 12.72 kWh olduğunu ve bu enerjiyi akşamları gerçekleştireceğimiz şarj ile sağlamayı düşündüğümüzü paylaştık. Peki gerçek hayatta, evimize kurabileceğimiz elektrikli araç şarj entegrasyonlu Uhome hibrit enerji depolama sistemi ile bu enerjinin ne kadarını karşılayabiliriz? Tabi ki bu sorunun cevabı tasarlayacağımız sistemdeki kurulu solar panel sayısına, depolamak için kullanmak istediğimiz batarya sayısına ve coğrafik konumuza göre değişebilir. Fikir vermesi açısından örnek olarak aşağıdaki sistem tasarımının simülasyonunu gerçekleştirelim:
Solar Panel = 12 Adet 550 Watt
Uhome Hibrit Enerji Depolama Sistemi = 8 kW inverter / 15.36 kWh batarya
Switchbox = Tek Faz 16A 3.7 kW
Lokasyon = Ankara
Yukarıda tasarlamış olduğumuz sistemin toplam üretebileceği elektrik enerjisi ile, üretip akü sistemimizde depoladığımız enerjiden ne kadarından elektrikli araç şarjı için faydalanabileceğimizi gerçekleştirmiş olduğumuz simülasyon sonucu paylaşalım:
Uhome Hibrit Enerji Depolama Sistemi - Elektrikli Araç Şarj Entegrasyonu: En çok ve en az üretim yapılan aylar
En düşük üretim yapılan kışın Ocak ayında bile elektrikli aracımız için ihtiyacımız olan 12.7 kWh'lık enerjinin ortalama 11.15 kWh'ini karşılayabiliyoruz. Gündüz zaman diliminde ise günlük ortalama 8 kWh'lik bir enerjiyi evimizin kendi normal ihtiyaçları için kullanabiliriz. En fazla üretim yapılan Ağustos ayında ise elektrikli aracımız için ihtiyacımız olan 12.7 kWh'lik enerjinin tamamını karşılarken, evimizin kendi normal ihtiyaçları için gündüz zaman diliminde kullanabileceğimiz yaklaşık 25 kWh'lik bir enerji üretim fazlası bulunmakta.
Uhome Hibrit Enerji Depolama Sistemi - Elektrikli Araç Şarj Entegrasyonu: Yıllık Üretim
Yıllık üretim değerine baktığımızda, ortalama yaklaşık 10,408 kWh'lık bir enerji üretimi yapıyoruz. Ve bu üretimin 4,484 kWh'ini gündüz depolayım elektrik aracımızın şarj için akşam kullanabiliyoruz. Yani, elektrikli aracımızın şarjı için kullanacağımız enerji haricinde, evimizin normal ihtiyacı için gündüz zaman diliminde yaklaşık toplam 5,924 kWh'lik elektrik enerjisi kullanabiliriz.
Sonuç Olarak
Hızlı gelişen ve yaygınlaşan elektrikli araç teknolojileri giderek hayatımızda daha çok yer alacak. Daha düşük maliyetleri sebebi ile daha ulaşılabilir olmaları ve içten yanmalı motorlara göre çok daha düşük seyahat maliyetlerinin yanında sundukları konfor ve dijital fonksiyonlar elektrikli araçları gelecekte çok daha fazla tercih edilebilir kılacaktır. Ancak ihtiyaç duydukları elektrik enerjisine erişim çoğu ülkede halen olgun seviyelere ulaşamamıştır. Hem enerji bağımsızlığı kazanmak, hem daha fazla tasarruf etmek hem de elektrikli araçları çok daha esnek kullanabilmek için şarj işlemlerinin mesken veya evlere entegre edilmesi hiç olmadığı kadar cazip hale gelmiştir.
Uhome Ev Tipi Enerji Depolama Sistemi 8kW/10.24 kWh
Uhome serisi inverter, akü şarj cihazı, UPS ve aküleri hepsi bir arada tek bir modüler sistemde birleştirerek %50’ye varan daha hızlı ve kolay kurulum süreleri sağlayan kapsamlı bir güneş enerjisi ve enerji depolama çözümüdür. Şık ve kompakt tasarımı, IP65 koruma sınıfı ile bu hepsi bir arada (all-in-one) sistem hem iç hem de dış mekanlara monte edilebilir, bu da onu çok yönlü ve çeşitli hava koşullarına dayanabilir hale getirir.