Enerji Depolama Sistemleri (ESS), ihtiyaç duyulduğu an enerjiyi depolayabilen veya serbest bırakan bir grup sistemin bir araya getirilmesi ile oluşur. Güneş ve Rüzgar gibi doğası gereği kesintili olan yenilenebilir enerji kaynaklarını bir araya getirerek bir enerji karışımı oluşturarak aynı anda enerji geçişi sağlamak sürdürülebilir enerji kaynağına sahip olmak için önemli bir yere sahiptir.
Enerji Depolama Sistem teknolojilerini depolanan enerji formuna göre 5 ana kategoride sınıflandırabiliriz:
Enerji Depolama Çeşitleri
Akü Bazlı Enerji Depolama Sistemleri
Batarya ESS ("BESS"), depolanan kimyasal enerjinin gerektiğinde elektrik enerjisine dönüştürülebildiği elektrokimyasal bir ESS'dir. Genellikle modüler konteynerlerde konuşlandırılır ve diğer ESS türlerine kıyasla daha az coğrafi kısıtlamaya sahiptir. Örneğin, Pompajlı Hidro Enerji Depolama, yükseklik değişimleri ve büyük su kütleleri olan coğrafi alanlarla sınırlıyken, Sıkıştırılmış Hava Enerji Depolama tipik olarak yeraltı mağaraları gerektirir.
Günümüzde farklı BESS türleri ve batarya kimyaları mevcuttur. Her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Yakın vadede, Lityum-İyon Bataryanın maliyeti, enerji yoğunluğu ve nispeten daha hızlı tepki süresi göz önüne alındığında pazara hakim olmaya devam etmesi muhtemeldir. Bir Lityum-İyon Pilin fiyat eğrisi büyük ölçüde elektrikli araçlarda, dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonları gibi tüketici elektroniklerinde kullanılan akü teknolojilerindeki gelişmeler ile orantılıdır.
Tipik bir BESS 3 alt sistemden oluşur:
→ Akü Raf Dizisi, Akü Yönetim Sistemi (BMS) ve Akü Termal Yönetim Sisteminden (BTMS) oluşan akü sistemi
→ Güç Dönüşüm Sistemi (PCS)
→ Enerji Yönetim Sistemi (EMS)
Enerji Depolama Alt Sistemleri
BESS Uygulamarı ve Faydaları Nelerdir?
Günümüzde yaygın olarak uygulanan BESS örneklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Puant Talep Azaltımı ve Yedekleme
→ Enerji ücretlerini modüle ederek, enerji için yapılan harcamaları azaltır.
→ Dizel veya benzin gibi yakıtla çalışan bir yedek güç kaynağı gibi çalışarak karbon ayak izlerini azaltırken, daha fazla güvenlik ve konfor sunar.
→ Sonuç olarak, elektrik fiyatlarının daha yüksek olduğu puant saat dilimlerinde, talebi dengeleyerek maliyeti azaltır.
Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu
→ Solar PV sistemi ile entegrasyon amaçlanarak enerji maliyetlerinin azaltılması hedeflenir. BESS ihtiyaç fazlası enerjiyi depolayarak solar şartların kötü olduğu zaman dilimlerinde şebekeyi destekler.
→ Böylelikle, şebekeden satın alınan enerji miktarında azalma gerçekleştir.
EV Şarj Desteği
→ Hızlı şarj kabiliyetinden dolayı Level 3 DC EV şarj cihazlarının kullanımı hem şebeke hem de elektrik maliyetleri için yorucudur. BESS'in yedekleme sistemi kullanılarak, puant saat dilimlerindeki şebeke elektriğine olan talep dengelenir. Bu sayede elektrik maliyetleri düşürülür.
Uhome Enerji Depolama Sistemi 8kW/10.24 kWh
Uhome serisi inverter, akü şarj cihazı, UPS ve aküleri hepsi bir arada tek bir modüler sistemde birleştirerek %50’ye varan daha hızlı ve kolay kurulum süreleri sağlayan kapsamlı bir güneş enerjisi ve enerji depolama çözümüdür.Şık ve kompakt tasarımı, IP65 koruma sınıfı ile bu hepsi bir arada (all-in-one) sistem hem iç hem de dış mekanlara monte edilebilir.
Enerji Arbitrajı
→ Bataryalar, elektriğin ucuz olup şebekenin yoğun olmadığı zaman dilimlerinde şarj edilip, elektriğin daha pahalı olduğu yoğun şebeke zaman dilimlerinde deşarj edilerek gelir elde edilir. Böylelikle elektrik enerji maliyeti azaltılır.
Dizel Jeneratör Takviyesi
→ Güç çıkışını belirli bir seviyede tutarak, dizel jeneratörün daha yüksek verimlilikte çalışmasını amaçlar. Bu da yakıt maliyetlerini düşürür.
Sıkça Sorulan Sorular
Enerji Depolama Sistemleri Fiyatları Nedir?
2025 yılı itibari ile lityum-iyon bazlı enerji depolama sistemleri ortalama fiyatı kWh başına 300 USD ile 400 USD arasındadır.
Enerji Depolama Sistemlerinde En Yaygın Kullanılan Akü Tipleri Neledir?
En yaygın kullanılan akü tipi Lityum-İyon bazlı olanlardır. Bunun yanında Kurşun Asit, Akış Bataryaları ve halen teknolojik olarak gelişmekte olan Sodyum-İyon akü tipleri sıralanabilir.