Avrupa Birliği Komisyonu’nun 2025 yılı için hazırlamış olduğu INFORM Risk raporuna göre Türkiye doğal afet konusunda riskli bir ülke olarak raporlandı. Rapora göre Türkiye dünyada doğal afet yaşama olasılığı en yüksek 28. ülke.
2025 INFORM Türkiye Risk Raporu
7.1 ile yüksek riskli olarak raporlanan doğal afet endeksinin detaylarına baktığımızda maalesef ülke olarak herhangi bir deprem afetine maruz kalma olasılığımız çok yüksek olarak raporlanmış. Yakın zamanda yaşadığımız Maraş depremi ile ülke olarak üzerinde yoğun bir şekilde durduğumuz deprem öncesi ve sonrası için alınması gereken önlemler ve yapılması gereken hazırlıklar konularının sürekli olarak düşünmemiz gereken konular olduğu çok açık.
2025 INFORM Türkiye Doğal Afet Risk Puanlama Kırılımı
Depremin yanında raporda dikkatimizi çeken başka bir nokta ise Türkiye’de sel veya taşkın felaketi yaşanma olasılığının orta riskli olarak raporlanmış olması. Son yıllarda özellikle Karadeniz bölgesinde yaşamış olduğumuz taşkın sel olaylarını düşününce bu raporlanan risk endeksine katılmamak elde değil.
Bu paylaşımımızda olası yaşayabileceğimiz afetler karşısında nakliye konteynerlerinin yaşam evi olarak nasıl bir rol üstlenebileceği üzerinde duracağız.
Afet Müdahale Çalışmaları Kapsamında Konteynerlerin Geçici Yaşam Evlerine veya Acil Durum Barınaklarına Dönüştürülmesi
Doğal afetler karşısında acil durum barınaklarının hızla devreye sokulması afete maruz kalmış sayısız insan için hayati önem taşıyabilir. Afetten etkilenmiş ve acil sığınma ihtiyacı duyan bireylerin hızlı bir şekilde barınma ihtiyacını karşılamak afetin yaratabileceği insani hasarı minimize edecektir.
Acil Durum Senaryoları için Konuşlandırma Hızı
Nakliye konteynerleri modüler yapısı ve kolay taşınabilirliği sayesinde özellikle hızlı müdahalenin önemli olduğu durumlarda çok etkin bir rol oynayabilir. Afet sonrası ortaya çıkan ihtiyaçlara göre kolay özelleştirebilmesi çok hızlı bir şekilde acil durum barınağına dönüştürülebilmesini sağlayacaktır.
Farklı İklim Koşulları için Özelleştirilebilmesi
Sevkiyat konteynerleri kullanım amacı gereği sıcak veya soğuk değişken iklim koşullarına karşı koruma sağlamak için hali hazırda yalıtılmıştır. Buna ek olarak daha ekstrem iklim koşulları için özelleştirebilmesi çok daha hızlı ve kolaydır.
Enerji ve Su Tedarik Çözümlerinin Kolay Entegre Edilebilmesi
Afet sonrası enerjiye ve suya erişimin sağlanması afet sonrası acil durum müdahalelerinin en önemli ve kritik parçalarından biridir. Hayati ihtiyaçlar için gereken enerji entegre edilebilecek bir Off Grid solar sistem ile sağlanabilir. Bunun yanında portatif su depoları ile hızlıca birleştirilecek sıhhi tesisat entegrasyonu acil su ihtiyacı için de etkin ve hızlı bir çözüm olacaktır.
Afet sonrası acil durum müdahalesi altında hızlı barınak veya sığınak ihtiyacını karşılamak için konteynerlerin nasıl kullanılabileceğini aşağıda enerji ve su tedarik entegrasyonunu da düşünerek basit bir tasarım ile örneklemeye çalıştık:
Örnek Yaşam Konteyneri
Bu tasarım örneğimizde enerji ihtiyacını karşılamak için 6 adet 450W güneş paneli ile birlikte 5 kW / 5.12 kWh enerji depolama sistemi olan Ufox Plus kullandık. Enerji depolama sistemi kullanmamızın ana sebebi afet sonrası hızın ve pratikliğin önemli olduğunu düşünmemizden dolayı kurulum ve kullanım kolaylığı ile yüksek ve istikrarlı performansı birleştirmek istememiz. Tasarladığımız bu sistem günde ortalama 5 kWh'lik bir enerji üretirken bu enerjiyi sağlamak için güneş harici herhangi bir dışarıdan desteğe ihtiyaç duymayacaktır. Üretilen bu enerji afet sonrası hayati önem teşkil eden aydınlatma ve ısıtma-soğutma gibi kritik ihtiyaçlar için kullanılabilir.
Ülkemizde afetlerin yaşanmaması dileği ile..
UCAN Power Ufox Plus Serisi Off Grid Enerji Depolama Sistemi
Dahili ve birbirine entegre LifePO4 akü sistemi, Off-grid inverter ve BMS ile yüksek dijital teknolojili Ufox Plus; elektrik faturalarını azaltma, acil durumlar için yedek güç veya uzak lokasyonlara güç sağlamak gibi farklı ihtiyaçlar için birçok çalışma modu sunar.
Sıkça Sorulan Sorular
Yaşam Konteyneri Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Yaşam konteynerleri, deprem, sel, yangın gibi doğal afetler sonrası evlerini kaybeden afetzedelere geçici barınma sağlamak için tasarlanmış modüler, taşınabilir ve dayanıklı yapılardır. Temel yaşam ihtiyaçlarını (barınma, hijyen, güvenlik) karşılar ve afet sonrası acil müdahale süreçlerinde kullanılır. AFAD ve Türk Kızılay gibi kuruluşlar, bu konteynerleri konteyner kentlerde organize eder.
Yaşam Konteynerleri Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Konteynerler, 6 aydan birkaç yıla kadar kullanılabilir, ancak genellikle 1-2 yıl için tasarlanır. Kalıcı konutlar inşa edilene kadar afetzedelere barınma sağlar. Dayanıklı modeller (örn. Karmod’un yeni nesil konteynerleri), uygun bakımla 10+ yıl kullanılabilir. AFAD, konteyner kentlerin geçici barınma süresini afet sonrası iyileştirme planlarına göre belirler.